dobrze wylądował!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ayu
    RS
    • 2009
    • 4154

4x4BKF, przecinek ma to do siebie, że dzieli myśl pisaną : jest technikiem i nie mam powodów by mu nie wierzyć ale wojsko lata bardzo dużo - dotyczy wojska w ogóle a nie Radomia gdzie ów człowiek pracuje.
    BTW - za mną 8 lat w MON-ie (dwie szkoły wojskowe) więc wiem jak nawet w trudnych czasach (lata 1989 -1997) nie było pieniędzy na szkolenie i jaka jest różnica w tym że resort nie ma pieniędzy a tym jaka jest rzeczywistość.

Było takie złośliwe powiedzonko kiedyś: Fly or not, never by Lot :wink:
    IMO całkiem nietrafione, bo pilotów mamy bardzo dobrych ale ja na szczęście nie spotkałem się z jakąś traumą podczas swoich podróży także innymi liniami lotniczymi. I oby tak dalej bo jak człowiek minimum raz w miesiącu gdzieś leci to dwa awaryjne lądowania rodzimego przewoźnika w tak krótkim odstępie czasu mogą spowodować cierpnięcie skóry na karku...

Komentarz

• 4x4BKF
      L&K
      • 2010
      • 1279

Hotrain - powołałeś się na opinię kolegi pracującego w "bazie lotniczej" w Radomiu więc się do tego odniosłem. Bronisz zdania że mialeś na myśli lotnictwo w ogóle - OK, przyjmuję sprostowanie

Ahmed - a czy ja gdzieś napisałem że nie startują parami?? Ja odniosłem się do rzekomej sytuacji jaka opisujesz, gdzie eskadra 12 maszyn 5 x na 7 godzin startuje i ląduje i tak przez cały tydzień :?:
      Kryptonim manewrów? Nie dziwię się że o nim nie slyszałeś, bo był po prostu wymyślony przeze mnie na potrzeby tej dyskusji :P Jak sam wiesz kazde manewry mają kryptonim

badyl a może Ty dorzuciłbys coś do dyskusji oprócz tego że gdzies, kiedyś kilka samolotów widziałeś :?:
      Pyskówki? Zwykła wymiana zdań. Forum jest miejscem dyskusji, a to że bronię mojego zdania i mojej opinii na pewne tematy to chyba rzecz oczywista. To nie kółko wzajemnej adoracji. Jak kogos razi dyskusja na forum - sorry, ale ma problem.

Co do zasobnosci kasy MON - na lotnictwo jest ile tylko dusza zapragnie, kolejnym priorytetem są wojska wyjeżdżające na misje. O wojskach ladowych po przetargu na AMVPatria vel Rosomak zapomniano na lata, pancerniacy - totalne dno uzbrojone głównie w rodzimy wyrób czolgopodobny, za wyjątkiem oddanych nam przez bundeswehrę za symboliczną 1 markę/euro Leopardów.
      Naszego produktu PT92 Tawrdy nie chciały nawet wojska Angoli.
      4x4

Komentarz

• ahmed799
        RS
        • 2009
        • 6871
        • Ford

Hunter, cieszę się, że dzięki naszej pracy ludzie mogą nacieszyć oko
        Zamieszczone przez 4x4BKF
        gdzie eskadra 12 maszyn 5 x na 7 godzin startuje i ląduje i tak przez cały tydzień :?:
        Zastanawiam się czy Tobie nie rozrysować tego żebyś zrozumiał. No ale cóż każdy ma inny poziom intelektualny w rozumieniu.

филип
        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• 4x4BKF
          L&K
          • 2010
          • 1279

Zamieszczone przez ahmed799
          Jeżeli na zmianie lotnej (7 godzin) mamy wystawionych 12 maszyn i każda wykonuje ok 5 wylotów. Wychodzi wtedy 12x5=60 wylotosamolotów. Takich zmian lotnych w ciagu tygodnia są 4 czasami 5. Nie mówie już o okresie letnim kiedy to latamy po dwie zmiany (ok 14 godzin) na dobę.
          Jakbys mógł właśnie to rozrysować

P.S. Znasz ten kawał "co jest w wojsku niemożliwe "
          4x4

Komentarz

• ahmed799
            RS
            • 2009
            • 6871
            • Ford

Pomimo, że akurat w tym filmiku (link poniżej) Migi ćwiczą konwojery, to z taką częstotliwością podchodzą do normalnego lądowania w dniu lotnym.

Jeżeli masz jeszcze jakieś aluzje to jest parę OCPków którzy gościli u mnie i fotografowali MiGi.

[ Dodano: Czw 03 Lis, 11 22:59 ]
            A tu Cie trochę podkręcę jak lataja prawdziwi polscy myśliwcy

филип

Komentarz

• 4x4BKF
              L&K
              • 2010
              • 1279

ahmed799, Tu jest całe dwa, brakuje jeszcze tylko dziesięciu.
              dlaczego drugi nie wylądował tylko odszedł na kolejny krag? Nie było wolnego pasa??

Szukaj dalej na YT
              4x4

Komentarz

• ahmed799
                RS
                • 2009
                • 6871
                • Ford

dlaczego drugi nie wylądował tylko odszedł na kolejny krag? Nie było wolnego pasa??
                Czytaj ze zrozumieniem!!!!!

филип

Komentarz

• 4x4BKF
                  L&K
                  • 2010
                  • 1279

Czytaj ze zrozumieniem!!!!!
                  Na takiej samej zasadzie można do statystyki lądowań na Okęciu, oprócz kpt. Wrony można zaliczyć dwa efy z eskorty.
                  4x4

Komentarz

• ahmed799
                    RS
                    • 2009
                    • 6871
                    • Ford

Masz 4 MiG-asy

филип

Komentarz

• endryu
                      RS
                      • 2006
                      • 3773
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

...no ładne
                      ...ale coś z ich wtryskiwaczami jest nie tak
                      ...bo prawie cały lot kopcą

tu ładnie przypalił http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=YqlKU55GXxs
                      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                      =================================================

Komentarz

• adamusiek
                        L&K
                        • 2009
                        • 1123

ja dodam tylko od siebie, że jak spędzam urlop w okolicach Malborka, to zawsze nie mogę napatrzeć się na F16 latające parami
                        u mnie za czasów lotniska wojskowego tylko iskry, migi 21 i suki latały

Komentarz

• Le-Ce
                          L&K
                          • 2010
                          • 1313
                          • Octavia I (1U2)
                          • AUM 1.8 20VT 150 KM

ahmed799

Dzięki za linki
                          bo dzięki nim przesiedziałem 5g i oglądałem co się dało wracając do swych szczenięcych marzeń które wyzwalane były okładkami starej "Skrzydlatej Polski" z wizerunkiem Spitfire w locie koszącym.
                          Ach! Marzenia o lataniu towarzyszyły mi od młodości tym bardziej, że miałem kuzyna po Dęblinie o którym wiele słyszałem a poznałem dopiero w 74r będąc już żonaty i dzieciaty zresztą widzieliśmy się tylko ten jeden raz
                          Tym czasem będąc w czasach jeszcze zimnej wojny w Reichu w małym miasteczku Bad Durcheim często oglądałem F 16 trenujących loty na niskim pułapie lotników pobliskiej bazy NATO i Bundeswehry. I nie powiem, że dawne marzenia nie powracały.

Po latach jadąc do Borszczowa na Ukrainie, gdzie miałem obejrzeć silosy rakiet między kontynentalnych, zabrałem przygodnego pasażera. Spieszno mi było to i grzałem ile fabryka dała mej bryczce. Okazało się, że wiozłem pilota wojskowego, który przy pożegnaniu podreperował me ego mówiąc: wiesz ja tam w górze szybko latam ale ty tu nie mniej. I kuźwa nie wiem czemu, poczułem się pilotem :?:

Tak! mamy doskonałych pilotów, ale gdzie indziej też są tacy, bo czy złymi byli białorusini, ukraińcy czy nasi z Żelaznego :?:

To czy jest się dobrym czy przeciętnym, wynika tylko z indywidualnych cech jednostki. W lotnictwie i nie tylko często prócz wyszkolenia potrzebne jest i to "coś" co powoduje, że stać człowieka na podjęcie ryzyka, jednocześnie zachowując, spokój i opanowanie w ekstremalnych warunkach, jak nasz kapitan.
                          Nie miał innego wyjścia, musiał podjąć próbę takiego zakończenia lotu, mając pewnie świadomość tego jak może się ona skończyć.
                          Przecież wystarczyło by zawiódł jeden z czynników mających wpływ na powodzenie tego lądowania i skończyło by się tragedią.
                          Odwaga podjęcia decyzji i szleństwo często idą w parze, bo szaleństwem w rozpaczy było myśleć, że się uda.
                          Potrzebna była jednak, załodze jak i pasażerom, duża doza szczęścia, która nie raz powoduje, że jeden przy 200 wali w betonowy słup i żyje a drugi spada ze schodów i ginie.
                          Czy też czysty przypadek :?:
                          Bowiem przypadkiem kobieta zachodzi z nami w ciążę, przypadkiem dostajemy w nos a i nim także pozostaje, ktoś kto wtargnął w nasze życie,
                          wywracając je często do góry nogami.

Za dużo tych przypadków towarzyszy nam w ciągu całego naszego istnienia.

A może to mamy poprostu zapisane w tej pozostałej, nie rozszyfrowanej części, naszych genów jak i na szarym dysku w głowie
                          z którego zasobów korzystamy, tylko czasem w zwrotnych momentach, życia przy całkowitym braku naszej świadomości :?:
                          Nazywając to co nam się przytrafia
                          LOSEM :?:

ale to tylko takie pierduły starego dziadka :szeroki_usmiech
                          Moja ADELA

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58788

i jej najlepszy wynik 15,75 l/ 100km

Komentarz

• 4x4BKF
                            L&K
                            • 2010
                            • 1279

Już lepiej, ale i tak jeszcze tylko 8 brakuje.

Ahmed, doczytaj mój pierwszy wątek w którym podważam to co napisałeś o jeszcze raz podkreślam rzekomej ilości "samolotowylotów - ". Według Ciebie nawet do 240 łącznie startów i lądowań w ciągu 14 godzin dwóch zmian lotnych.

Wiem że zaraz się będziesz zasłaniał tajemnicą wojskową lub tym że nie masz czasu na pierdoły żeby w pracy nagrywać itp. itd.
                            Ale jest inny prosty sposób. Napisz na forum lub na priv gdzie i kiedy takie loty się odbywają a chętnie przyjadę popatrzeć.

P.S. Na tylu pasjonatów lotnictwa już dawno by się ktoś pofatygował na nagrał te "ahmedowe szwadrony" i wrzucił na YT bo to doprawdy jest to niebywałe zjawisko.

II.P.S. A co z monitoringiem hałasu?? Bo jak pewnie wiesz doświadczony żołnierzu przy przekroczeniu rocznie liczby 10.000 startów i lądowań musi być taki monitoring prowadzony.
                            A Wy 10 tysi s/l wg. Ciebie możecie zrobić w trzy miesiące
                            4x4

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8030
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

A tu Cie trochę podkręcę jak lataja prawdziwi polscy myśliwcy
                              http://www.youtube.com/wa...feature=related
                              Puścił bąka jak nasze poczciwe TDI :szeroki_usmiech
                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Skończcie to durne gdybanie na temat naszych Sił Powietrznych bo i tak g... wiecie jeśli tam nie pracujecie
                                Temat jest o zupełnie czymś innym, ale jak widzę niektórzy chcą się popisać swoim umysłem wszechwiedzacym (typowe dla polaków), a prawda jest taka, że jeśli nie jesteś pilotem wojskowym, lub nie pracujesz tam (w bazie) chociażby jako mechanik, to twoja "wiedza" w tym temacie jest maleńka niczym skurupka orzeszka przy globie ziemskim
                                A najbardziej mi sie chce smiać z faktu, że mechanik samochodowy mający warsztat gdzieś w poblizu lotniska twierdzi, że wie cokolwiek w sprawie polskich sił powietrznych ad:
                                Czarny Elegance

Komentarz

• 4x4BKF
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1279

Big, tu nie chodzi o bycie wszechwiedzącym czy licytowanie się jakiekolwiek, ale jedynie o zdrowy rozsądek. Ahmed przytoczył cyfry na które nie ma wg. mnie pokrycia.
                                  Broni się pokazując jakieś filmiki na YT.
                                  Podobnie ja mógłbym powiedzieć że byłem w zeszły weekend Alpach a pokazać zdjęcia z Tatr.
                                  Nie jestem mechanikiem samochodowym i nie mam warsztatu w pobliżu lotniska, a fakt, że mam biuro na przedłużeniu pasa startowego pozwala mi mieć wiedzę na temat tego ile faktycznie w Radomiu latają - nic więcej.
                                  Mam uczulenie na pieprzenie głupot, podobnie było w przypadku Westowatego.
                                  4x4

Komentarz

• ahmed799
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6871
                                    • Ford

pozwala mi mieć wiedzę na temat tego ile faktycznie w Radomiu latają - nic więcej.
                                    A co Ty porównujesz jakieś zapyziałe lotnictwo szuwarowo-bagienne w Radomiu do Bazy Lotnictwa Taktycznego. Gdzie oprócz lotów szkolnych odbywają się też loty bojowe, również walki z innymi myśliwcami lub przechwycenia innych SP i gdzie 90% pilotów wykonuje zadania lotnicze samodzielnie, a nie z instruktorem.

[ Dodano: Pią 04 Lis, 11 09:57 ]
                                    Le-Ce, to jeszcze dla Ciebie dwie fotki MiGa 29
                                    Start na świeczkach

Powrót ze zwycięskiej walki z F-16

филип

Komentarz

• Le-Ce
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1313
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

ahmed799

Moja ADELA

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58788

i jej najlepszy wynik 15,75 l/ 100km

Komentarz

• 4x4BKF
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1279

A co Ty porównujesz jakieś zapyziałe lotnictwo szuwarowo-bagienne w Radomiu do Bazy Lotnictwa Taktycznego.
                                        Opisując Radom nie odnoszę się do twoich wypowiedzi, tylko do wypowiedzi kolegi który na Radom się powołał.

Co do opisu zapyziałego radomskiego lotniska to się zgodzę, bo miasto robi co może żeby pas chwastami nie zarastał.

A co do twoich wypowiedzi, to powiem Ci że myślałem że siły powietrzne to jedna wielka rodzina, gdzie jeden za drugim w smoleńską mgłę by poleciał...
                                        A tu proszę, sformułowanie typu: "Orlik?? E... ch...j nie samolot a tamten co nim lata to ch... nie pilot, niech za gęśmi po łące lata a nie za ster się pcha."
                                        Czyli Dywizjon303 Fiedlera trzeba czytać z dużą rezerwą w odniesieniu do obecnych realiów.
                                        Brawo Ahmed

A idąc dalej tym tropem, to każdy pilot w twojej bazie to ch..j do potęgi bo na Orliku zaczynał, i to z instruktorem.
                                        No chyba że są tam sami gieroje jak ty, a wasi piloci od razu na Suchoja wsiadali z pełnym uzbrojeniem.

Tak samo możesz sobie robić selekcję na forum: - ma O1 w gazie przedliftową 1,6 - dziad nie warty uwagi, ale jak ma O2 po lifice RSa lub Scouta to już OCeP pełną gębą i jemu trzeba czapkować.
                                        4x4

Komentarz

• BADYL
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2396
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Pyskówki? Zwykła wymiana zdań.
                                          no chyba teraz to już nie zwykła wymiana zdań :?: :roll: Daj "se" już siana chłopie....
                                          nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• shok
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2070
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez BADYL
                                            Pyskówki? Zwykła wymiana zdań.
                                            no chyba teraz to już nie zwykła wymiana zdań :?: :roll: Daj "se" już siana chłopie....
                                            ale moim zdaniem jeżeli ktoś jest pewien swojego zdania to powinien podać jakieś dowody. Ja na samolotach się nie znam i się nie wypowiadam. Ale skoro 4x4BKF coś ma pojecie na ten temat to się wypowiedział i jak na razie dla mnie najbardziej wiarygodnie.
                                            A najciekawiej podsumował siły powietrzne jako jedna wielka rodzina

Komentarz

• ahmed799
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6871
                                              • Ford

4x4BKF, znalazłem fotkę z CPPS malborskiego lotniska z dnia lotnego

филип

Komentarz

• 4x4BKF
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1279

Ahmed, wsadź sobie tę fotke do albumu.
                                                Takie zdjęcie to można pyknąć w czasie ćwiczeń naziemnych z zabezpieczenia technicznego/obsługi naziemnej eskadry.
                                                Ja Ci napisałem: chcę zobaczyć jak latają. Te wspomniane przec ciebie 120 startów/lądowań na zmianę lub 240 latem jak sam pisałeś.
                                                Widzę że teraz goraczkowo szukasz po necie (3 dni Ci to zajęło) żeby mi jakiś ochłap rzucic na potwierdzenie tego co napisałeś o rzekomej liczbie startów i lądowań.
                                                Napisz kiedy i gdzie będą takie loty a z chęcią poświęcę dzień czasu i zbiornik paliwa żeby pooglądać.
                                                Wiem, wiem, zaraz się zasłonisz tajemnicą wojskową, że nie możesz ujawniać planów itp.itd...
                                                P.S. Chciałeś się obronić a w sumie jeszcze bardziej się pogrążyłeś. Jakbyś przeczytał tag/opis autora u dołu zdjęcia "rzadki widok" - czyli 10 MiGów na stojących stanowisku obsługi. A co tu mówić o 12 i to codziennie 7/14 godzin na dobę.
                                                A autor jest "etatowym" fotografem lotnictwa i że tak powiem koneserem tematu, więc wie co fotografuje i pisze.

ahmed, a teraz trzeba podejść do półki z książkami i tę twoją opowieść włożyć gdzieś pomiędzy Braci Grimm a Andersena.
                                                4x4

Komentarz

Pracuję...